četvrtak, 14. siječnja 2016.

Obmana

Sjećam se prije par godina kada mi je jedan prijatelj na kavi u predivnoj Tkalči , rekao kako dva dućana cipela koja su udaljeni tri metra jedan od drugog, imaju istog vlasnika. Tako su ta dva dućana "kak ti" jedan drugom konkurencija, iste cipele su u jednom skuplje a drugi par jeftinije. Dva dućana, dva različita imena, različite cijene - isti vlasnik.
E takva situacija je trenutno na našoj lijepoj političkoj sceni. Znate na koga mislim: HDZ i MOST. Neka me netko razuvjeri ali sumnjam da je to moguće. Isti vlasnik HDZ-a otvorio si "kak ti" konkurenciju, pa otvorio dućan zvani MOST.

Postupak dostojan vrhunskih trilera ili Umijeća ratovanja ali jednostavno ne mogu slaviti i diviti se političkim igrama i obmanama. Kao glasač, kao građanka ove države osjećam se prevareno i izmanipulirano.

Dalje: tko je zaboga taj mandatar?
Kako se odjednom našao tako slobodan da dotrči na prvi poziv "kak ti" njegovog slučajnog odabira?
Pa kad radiš i u najobičnijoj prčvarnici moraš odraditi neki otkazni rok. Cijenjeni naš mandatar samo se pokupio i došao. Ma bravo.
Ajde dobro, to donekle mogu razumjeti. Šefovi iz te firme, a svi znamo kakve su to firme, dali mu zeleno da dođe i odradi što mu je već odavno naloženo. A što mu je naloženo - e pa bojim se da ćemo proklinjati dan kada to shvatimo.
I dobio je zadaću da bude "kak ti" mandatar. To iz priloženog kako svi vidimo - NE RADI.
Vladu sastavljaju bivši drot i polusvećenik.
I zašto on ide na te neke konferencije danas da dogovara neke stvari u ime Hrvatske? TKO ga je ovlastio da to radi??? TKO?

Kao građanin mogu prežvakati donekle da su ga doveli da on sastavlja vladu, da ništa po tom pitanju ne radi - to sam i očekivala (on je ubačena figura zbog drugih interesa), ALI da putuje u ime lijepe naše... e to ne mogu svariti.

Čak me više ni ne brine na čiji račun putuje i tko mu plaća. TKO JE ON da ide u ime Hrvatske na neke konferencije? Nitko i ništa. Karijeru je radio za sebe a ne za druge. Da je karijeru napravio u nekoj humanoj profesiji mogla bi sve razumjeti i bila bi sretna. Ali lik iz takve jedne profesije, koji se pojavi iz nebuha i počne se ponašati kao zakonski zastupnik Hrvatske... E stani malo. Ovo sad sve više liči na zajeb dogovoren mjesecima ranije, boga pitaj gdje.
Kako vidim, kakvi likovi se pojavljuju i tko će još sve izmigoljiti iz nekih rupa, prvi put me lovi panika. Ni u ratu se nisam tako osjećala, ni svih posljeratnih godina. Ali danas... Prvi put u životu se pribojavam političke scene, odnosno onoga što će ti ljudi napraviti Hrvatskoj. I iskreno, silno želim da me osjećaj vara. Silno.
Zato građanska inicijativa i djelovanje mora i treba snažno rasti i postojati. Mora postojati jaka opozicija, kritičko razmišljanje i jednostavno djelovanje.

A prozvane zovem da me razuvjere.

1 komentar: